ÇOCUKLARDA ISIRMA DAVRANIŞININ OLUŞMADAN ÖNLEMİNİ ALMAK İÇİN YAPILMASI GEREKEN 10 ADIM

1-ÇOCUĞUNUZUN ENERJİSİNİ HARCAMASINA İZİN VERİN
Fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak, yaşına uygun oyuncaklar seçmek, her gün belli bir zamanı özellikle ona ayırarak dikkat ihtiyacını karşılamak, basit konularda olsun seçim hakkı tanımak, rutinine özen göstermek, paylaşılamayan bir oyuncak olduğunda her çocuğun belli bir süre oynamasına izin vermek vb. genel uygulamalar çocuğun gerilimini azaltarak, ısırma gibi olumsuz davranışlar sergilemesini engelleyecektir. Ayrıca çocuğu çok sıkıldığı ortamlara uzun süre maruz bırakmayın.

2- ÖFKE PATLAMALARI YAŞAMAMASI İÇİN YENİ BECERİLER ÖĞRETİLMELİ
Yardım istemek, düşünmek, planlamak , yaşıtları ya da çevresiyle olumlu iletişim kurma yolları, duygularını sözcüklerle ifade etme, vurup bağırmadan diğerlerinin duygularını fark etme becerileri kazandırılmalıdır.

3- SİNİRLENDİĞİ ZAMAN SİZE GELMESİ YÖNÜNDE YÜREKLENDİRİN
İhtiyacı olduğu zaman sizden veya bir başka yetişkinden yardım istemesini öğrenmeli. Zorlandığı zaman size gelmesini isteyin ve geldiğinde ise ona tüm dikkatinizi verin. Birlikteyken sahip olduğunuz yakınlığı, ayrı olduğunuz zamanlarda onun saldırgan davranışlarına karşı bir sigorta olarak görün.

4- DAVRANIŞINI GÖZLEMLEYİN
Ne zaman (bazı etkinlik ve rutinlerde, uyku zamanlarında, içeride/ dışarıda oynarken, etkinlikten etkinliğe geçerken, serbest oyun zamanında.)? Ne Sebeple (ısırmasını tetikleyen ne ya da kim? çocuktan bir şey alınması, çocuğun yorgun olması, çocuğun beklemesi gerektiğinde, başkalarına çok yakın durduğunda, karşısındaki çocuk ona ‘hayır’ dediğinde, yemek zamanının yaklaşması.. vb)Isırdığını Anlayın.
Isırılan kim (herhangi birisi, aynı yaşta, aynı boyda çocuklar, ondan daha küçük çocuklar, onu yakalayan, tutan birisi )? Isırınca ne oluyor( Özür mü diliyor? Görmemezliğe mi geliyor? Üzülüyor mu?…vb)? Kendini veya nesneleri ısırıyor mu?

5-ÇOCUĞA DİKKATİNİZİ VERİN
Ağlama, bağırma, ayak-direme, genelde ısırmaya işarettir. Dikkatli olun ve sezdiğinizde ısırmadan müdahale edin.

6-ONA SICAK VE ŞEVKATLİ DAVRANMAYA DEVAM EDİN
Sabrınızın zorlandığını hissetseniz de kontrollü davranmaya çalışın. Unutmayın ki çocuğunuz elinden geleni en iyi şekilde yapıyor.

7-ANLAŞMA YAPIN
Çocuğun olumsuz davranış sergilemesini engellemenin bir diğer yolu onunla anlaşma yapmaktır. Anlaşma koşullarını yerine getirmeyen çocuğa en eğitici yaklaşım “anlaşmaya uymadın, ……………………. yapmıyoruz” diyerek kararlı davranmaktır. (Öfke patlamaları karşısında geri adım atarak çocuğun isteklerine boyun eğmek olumsuz davranışların görülme sıklığını ve süresini arttırır.)

8-ÖNGÖRÜNÜZÜ KULLANIN
Çekişme başlayacağını hissettiğiniz an, ısırma oluşmadan sakinlikle ama hızlı müdahale edip, oradan uzaklaştırabilirsiniz, dikkatini dağıtabilirsiniz.

9-PES ETMEYİN
Siz müdahale edemeden ısırmışsa, yalnız kalabileceğiniz bir ortamda, davranıştan hoşlanmayıp, kızdığınızı, çok kısa açıklayabilirsiniz.

10-DAVRANIŞA ODAKLANIN
Davranışın hoşunuza gitmediğini belirtin. Çocuklar, ısırınca kötü çocuk olmuyor, ısırmayınca da iyi çocuk olmuyor.

Sevgilerimle,
Psikolog Gönül Telatar